sobota, 14 marca 2015

Wiosenny Tabbouleh/ Spring-y Tabbouleh


Tabbouleh to słynne tradycyjne Arabskie danie przygotowywane z kaszy bulgur (z pszenicy), pomidorów, cebuli i świeżych, drobno posiekanych ziół: mięty i pietruszki, przyprawione sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą z oliwek. 

Na blogu, proponuję zdrowszą i bezglutenową wersję z komosą ryżową. Wiosna już tuż tuż, a tym samym nasze ogródki obrodzą w nowalijki - warto jest wykorzystać je w tej sałatce. Rzodkiewka, sałata czy szczypiorek znakomicie się sprawdzą w tj kolorowej i lekkiej kompozycji.

Składniki:


  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 pomidor
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 garść rukwi wodnej
  • 1 mała garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała garść posiekanego szczypiorku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek, extra virgin
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz, do smaku


Przygotowanie:


  1. Pomidora pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszać w komosą ryżową.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, sok z limonki, kmin rzymski, sól i pieprz. Polać sosem komosę i warzywa. Smacznego :)

Spring-y Tabbouleh

A healthy, gluten free, dairy free and vegan bowl of salad with quinoa, vegetables and light dressing.

Ingredients:

  • 1 cup cooked quinoa
  • 1 tomato
  • 5-6 radishes
  • a handful of watercress
  • 1 small handful of parsley, finely chopped
  • 1 small handful of chives, finely chopped
  • a few tablespoons olive oil, extra virgin
  • a pinch of cumin
  • juice of 1 lime
  • salt and pepper, to taste

Preparation:

Cut the tomato into small cubes. Slice the radishes. Mix all the veggies with the cooked quinoa.
In a bowl, mix the olive oil, lime juice, cumin, salt and pepper. Drizzle over the vegetables mixed with the quinoa. Enjoy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz